Система для залучення і мотивації працівників Progress Idea

Одним із основоположних принципів  Кайдзен є «повага до людей». На підприємстві «Toyota», що є родоначальником цієї системи, даний принцип є одним із основних стовпів виробничої системи. На багатьох підприємствах керівники притримуються думки, що повага полягає в тому, щоб вітатися з працівниками у коридорах та не кричати на них. Це, звичайно, важливо, але у це поняття входить значно більше: повага до людей означає дати кожному можливість досягти успіху у своїй роботі, реалізувати свій потенціал, а в переважній більшості випадків, відкрити приховані таланти.

Ми розпочали Лін-трансформацію на своєму підприємстві в 2017 році, одночасно запроваджуючи кілька
Lean-інструментів. Одним з них стало залучення працівників до покращення процесів, які вони виконують щодня. Спробували перейняти кращий досвід залучення працівників до вдосконалень з іншої виробничої компанії, шляхом подання своїх пропозицій на Бланках ідей.

Бланки ідей були двох типів: Бланк-Проблема для виявлення проблем/дефектів і Бланк-Ідея для опису самої проблеми і подання рішення, як її розв’язати. Ми зіткнулись з тим, що працівники почали писати багато побутових задач, які не стосувались виробничих процесів, але які були наболілими і були умовно запобіжними в написанні ідей на вдосконалення процесів.

Задовільнивши базові потреби працівників, ми очікували від них написання ідей для покращення процесів. І згодом вони почали з’являтися, але тільки в невеликої кількості людей. Після тісного спілкування з працівниками, переважно тет-а-тет, ми зрозуміли, що їм не вистачає теоретичних знань і практичних навиків як правильно змінювати процеси, як бачити, розпізнавати і вилучати втрати. Лін-трансформацію здійснювала лише керівна ланка підприємства і це було вагомою помилкою.

Враховуючи це, були проведені теоретичні навчання з основ Кайдзену, практичні навчальні кейси, виїзди на інші підприємства, з метою закріплення на прикладах, отриманих знань.

Після цього працівники по-іншому поглянули на свої виробничі процеси і готові були до змін. Змін зазнав також і Бланк-Ідей, в якому працівники писали свої покращення. Ми додали до нього перелік з  8 видів втрат і працівник вибирав, яку саме втрату він забирає, впровадивши свою ідею. Таким чином працівники почали робити Кайдзен усвідомлено.

Велика кількість карток призвела до того, що вони оброблялись складно і довго, не було швидкого зворотного зв’язку з працівником, що призвело до певного спаду залученості.

Виходом з цієї ситуації стала розробка програми Progress Idea, яка дозволила в режимі on-line подавати, приймати і обробляти ідеї працівників. Одночасно ми впровадили накопичувальну бонусну систему, що передбачає нарахування певної кількості балів за кожну подану ідею та дрібне покращення, яка себе чудово зарекомендувала. Збільшились як кількісні, так і якісні показники в подачі ідей працівниками.


На сьогоднішній день наша система залучення працівників до зміни виробничої культури підприємства включає цілий комплекс мотиваційних заходів як індивідуального, так і колективного характеру, які сприяють розвитку дружньої атмосфери та здорової конкуренції всередині колективу.

Якщо вас зацікавила система Progress Idea, ви можете вивчити її скориставшись посиланням, яке ви будете мати можливість отримати після реєстрації на нашому сайті та відповідного запиту. Дана програма легко встановлюється на смартфонах, тим самим підвищуючи простоту в користуванні для працівників, дає можливість в режимі on-line адмініструвати її та бути в курсі всіх позитивних зрушень на Вашому підприємстві, організації, установі.