Так що ж таке LEAN і для чого це мені?


Для чого мені LEAN?

Часто діяльність підприємств та установ можна визначити неефективною, що породжує проблеми у реалізації продукції, якості, термінах виконання замовлень, “бюрократичною тяганиною”.

У зв’язку з цим товари та послуги не можуть бути конкурентоспроможними, йде повна деградація виробничого та управлінського потенціалу. Причина криється у нераціональній та непослідовній роботі структурних ланок.

Саме тому необхідно системно підходити до майбутнього шляху розвитку підприємства чи установи, щоб наздогнати найбільш розвинені країни світу, які давно використовують прості методи в управлінні, а саме ощадливе виробництво або LEAN.

Які з галузей можуть використовувати ощадливе виробництво?

Відповідь однозначна — ВСІ, без виключення! Виробничим компаніям, компаніям з надання послуг, сільськогосподарським підприємствам - філософія LEAN легко допоможе створювати високоякісний продукт і подолати конкуренцію.

Амбітною ідеєю є запровадити LEAN в освітніх та медичних закладах, державних установах. Зміни повинні починатись саме з розуміння, які є втрати в процесах, що роблять їх непродуктивними і не приносять фінансового результату. Втрати в процесах не потрібно плутати із фінансовими затратами на процес.

Ощадливе мислення (LEAN) – концепція менеджменту, яка була створена на японському підприємстві “Toyota” і заснована на неухильному прагненні до усунення всіх видів втрат. Ощадливе мислення передбачає залучення у процес оптимізації бізнесу кожного співробітника і максимальну орієнтацію на споживача.

Таїті Оно вважається батьком виробничої системи Тойоти і став засновником популярної у всьому світі концепції Ощадливе виробництво. Він виділяє такі види втрат у діяльності кожного підприємства:

перевиробництвовиконання роботи чи надання послуги раніше чи в більшому об'ємі, аніж потрібно замовнику
надмірна обробканепотрібні дії для продукції чи інформації, які недодають жодної цінності продукту чи сервісу з точки зору споживача
запасибудь-яка купівля (матеріалів чи виробів), що перевищує актуальну потребу чи не відповідає Just-in-time принципам
дефектистворення дефектної продукції, яку потрібно переробити, відремонтувати чи утилізувати
транспортуваннябудь-яке переміщення матеріалів, яке не є потрібним в процесі обробки
зайві рухибудь-які переміщення працівників, які недодають вартості виробу чи сервісу, пошук інструментів, матеріалив чи інформації
час очікуванняочікування обладнання, працівника, запасних частин, інструкцій, затвердження інформації, обслуговування, прийняття рішення
нереалізовані ідеї працівниківпрацівники не залучаються до пошуку рішення, можливостей оптимізації процесів


Привабливість LEAN в тому, що система на 80% складається з організаційних заходів, і тільки на 20% складають інвестиції в технологію.

Ощадливе виробництво не потребує великих капіталовкладень!

З чого почати?

Крок 1. Існують певні дії в реалізації LEAN, використовуючи різні інструменти і методологію. Такий досвід впровадження в життя ощадливого виробництва, можна отримати безпосередньо на LEAN-турі в компанію Прогрес-Львів


Крок 2. Для того, щоб Ви могли впровадити в себе ощадливе виробництво, потрібно по максимуму зрозуміти і вивчити основні принципи LEAN менеджменту, навчитись їх застосовувати в комплексі в процесах власного виробництва чи установи.

Такі знання Ви можете отримати на навчаннях в LEAN in Progress Academy з безпосереднім закріпленням основних інструментів на базі самого виробництва Прогрес Львів. 


Крок 3. Особливістю  LEAN є те, що ініціатива повинна виходити від керівництва компанії і поширюватись на кожного працівника.

При впровадженні LEAN компанії чи установи часто опиняються в утрудненому становищі з нерозумінням куди і як рухатись далі.

Максимальну вигоду від впровадження ощадливого виробництва можна отримати, якщо добре зрозуміти принципи Lean–менеджменту і застосовувати їх в комплексі, тим самим забезпечивши єдність напрямків у виробничій діяльності.

Команда Progress Service допоможе Вам розібратись у різних аспектах і нюансах впровадження LEAN безпосередньо на Вашому підприємстві, використовуючи весь свій досвід і знання, на виїзних Lean-консультаціях.

Що отримаєте від LEAN?

За даними компанії Прогрес Львів засвоєння ощадливого виробництва дозволяє:

  • підвищити продуктивність на 50 – 200%;
  • зекономити до 10% річного доходу;
  • збільшити прибуток в 2 – 3 рази;
  • скоротити термін виконання замовлення в 4 рази;
  • налагодити рівномірний і збалансований потік користувачів послуг

“Більша частина існуючих на теперішній час компаній (приблизно 80%) зникнуть у найближчі десятиріччя, якщо не змінять систему управління”. (Масаакі Імаї Президент японського «Інституту Кайдзен»).

ВИ з нами в LEAN...?