Захоплюючі факти про історію ощадливого виробництва.

Хоча багато людей вважають, що система Lean виникла ще в 1900-х роках з Генрі Фордом та Toyota, її коріння насправді можна прослідкувати у Венеції у 1450-х

Lean - це концепція чи спосіб мислення, який зосереджений на усуненні втрат та впорядкуванні процесів, щоб заощадити час, простір, матеріали та кошти. Його назва походить від цієї ідеї: коли надлишок усувається з процесу, він зменшується або стає Lean.

На початку 1450-х років, шляхом послідовного розподілу та стандартизації процесу будівництва кораблів на камбузах, суднобудівники Венеціанського Арсеналу змогли перевезти кораблі по всій своїй виробничій лінії за годину. До 1574 року процес «Арсеналу» настільки просунувся, що французький король Генріх III був запрошений стати свідком одного з кораблів камбуза, що будувався від початку до кінця.

Шляхом стандартизації технологічного потоку суднобудівники змогли максимізувати ефективність, якість та безпеку, що є трьома основними причинами того, чому виробники сьогодні використовують цю економну концепцію.

Фактично, приблизно за 20 років до венеціанців, у Китаї під владою імператора Чжу Ді для адмірала Чжен Хе та його армади були побудовані гігантські кораблі під назвою «Кораблі скарбів». За 10 років було побудовано майже 300 кораблів довжиною від 440 до 538 футів і шириною 210 футів. Практично неможливо повірити, що це могло бути здійснено без певного використання методів ліквідації відходів або стандартизованих процесів.

Хоча історики та археологи можуть лише досліджувати та припускати гіпотези про присутність Леана в давнину, немає сумнівів, що багато його новаторів прийшли до Форда та Тойоти. Першим із цих новаторів був названий Марін ле Буржуа. Приблизно в 1610 році він створив перший справжній крем'яний мушкет для короля Людовика XIII. Цей мушкет був натхненням для наступного стрибка в історії Laen.

Протягом десятиліть було розроблено багато нових моделей крем’яного мушкета. До 1717 року він став першим пістолетом, виготовленим за стандартизованим способом. Вперше використана французькою піхотою, цей мушкет часто називали французьким піхотним мушкетом або мушкетом з французьким візерунком, а пізніше отримав назву «мушкет Шарлевіля» за назвою в Шарлевіль-Мезьєр, Арденни, Франція. Пізніші моделі мушкета Чарльвіля залишалися в експлуатації до 1840 року, коли системи ударних замків застаріли механізм кременю. Мушкет Шарлевіля також відомий тим, що є основною піхотною зброєю Американської революційної армії, а також армії Наполеона.

У нашій статті ми поділилися історією венеціанських суднобудівників. У 1400-х роках вони були першими, хто коли-небудь використовував у виробництві концепції Lean. Вони зрозуміли, що виробництво можна систематизувати та впорядкувати, що дозволить побудувати більше кораблів за менший час. Це було генезисом Леана.

Ось ще один захоплюючий факт про цю історію: У 1583 р. Галілей став радником та співробітником у розробці логістичних та виробничих процесів для Венеціанського Арсеналу. Як зазначав Кевін Мейер у своїй статті про цю історичну ініціативу - це робить Галілея першим у світі Lean  консультантом.